O Međugorju

Župa osnovana 1892. godine, poput tolikih u Brotnju. Od 1981., od 24. lipnja Župa Medjugorje mijenja svoje lice i lice cijeloga našeg kraja. Naime, po svjedočenju Vicke Ivanković, Ivanke Ivanković – Elez, Mirjane Dragičević – Soldo, Marije Pavlović – Lunetti, Ivana Dragičevića i Jakova Čole, njima se svakodnevno ukazuje Blažena Djevica Marija, Kraljica mira. Gospa je cijeli svijet pozvala na obraćenje, post molitvu i mir. Pored Lourdesa i Fatime, Medjugorje je danas najpoznatije marijansko svetište u svijetu. U minulih dvadesetak godina posjetilo ga je blizu 30 milijuna hodočasnika.


Molitvena mjesta u župi Medjugorje su crkva, brdo ukazanja (Podbrdo) i Križevac. Nema hodočasnika koji ne posjeti sva ta tri mjesta. Glavni molitveni program počinje krunicom u 18 sati (u 17 sati zimi), nastavlja se svetom misom i završava klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu. Hodočasničke skupine iz svijeta imaju dnevno sv. Misu na svom jeziku. Krunica se redovito moli svake nedjelje na podbrdu (Brdo ukazanja) u 16 sati (u 14 sati zimi), a put križa petkom na Križevcu u 16 sati (u 14 sati zimi).


Župna crkva sagrađena je 1969. godine. Iza nje se nalazi vanjski oltar. Gospin kip, pred crkvom – isti se nalazi i na podbrdu – na mjestu prvih Gospinih ukazanja postavljen za 20. obljetnicu. Premda velik prostor oko crkve s nekoliko tisuća mjesta za sjedenje, premalen je u ljetnim danima. Medjugorski svagdan: Sv. Misa, ispovijed, molitva, odmor u miru… Medjugorje nikad bez molitelja.